PancakeSwap Quick rekt guide

..
6 min readFeb 21, 2021

All right crypto degens. Harini kita nak buat quick review on Pancakeswap so that you can print your way out to financial freedom , and this can be done through Liquidity mining. And before we start pls realise this investment is Risky af ..so be sure to DYOR and be ready to loose everything. I dont want to talk about risk if you want to know more, sila pergi ke sini https://docs.pancakeswap.finance/ kat situ die ada explain the risk and most topic yg people dont undstand which is impermanent lost and macam mana kita bole reduce risk. OK LFG

BSC wallet

OK. before nak start kita kene install binance DEX wallet or browser wallet. camne nak install?gy tgk youtube

Lepas tu transfer la BNB atau BUSD pegi wallet. PASTIKAN korang guna BSC network. JANGAN GUNA BEP20!! smart contract usually pakai BSC. untuk contoh ni aku pakai wallet direct, so xyah nk pening2 copy paste address. cmne nak buat? ikut je instruction kat Binance academy

then verify la bende2 ni before duet masuk..triple security is cool!

ok pastu tunggu duet masuk. untuk experiment ni aku pakai 2 bnb, aku tuka ke BUSD(x perlu sbananya, membazir transfer je BNB terus). ingat every conversion will incur cost. so xyah la nk buat bnde pelik2

ok now duet dah masuk

pastu korang gy website pancakeswap https://pancakeswap.finance/farms and cari market yang berkenenaan. so untuk contoh ni aku nak jadi liquidity provider yang bagi return yang paling tinggi. Which is not the best strategy, actually before you decide nak jadi liquidity provider banyak bnde yang perlu consider, bukan APR je.

kalo ko tekan kat APR kau akan tengok expected yield. ini estimation je sbab APR akan berubah2 ikut hari. semakin ramai join slalunya APR akan berkurang. macam aku ckp td APR ni salah satu factor yg kau perlu consider. bila kau nk liquidity mining kau mesti kene consider longterm value coin2 yang terlibat untuk kau mining. kalo kau pakai coin yang future price x bagus and park kat situ untuk sebulan so rugi la sbab value coin yg kau letak tu drop. and lagi satu make sure consider impermant lost. lagi besar perbezaan harga antara 2 aset semakin tinggi impermanent loss.

ok since aku xde SWINGBY and BNB aku tpaksa la beli both coin. so in this case, aku kene beli coin2 kat swap exchange .INGAT every transaction will cost u, so pk betul2 before buat transaction. so instead of tukar BUSD ke SWINGBY, aku actually tuka sume BUSD aku jd BNB dulu, lpastu baru pakai half drpd BNB balance untuk beli SWBY

since BNB x cukup 2 tpaksa la beli 0.9 je.. PLS make sure ada baki BNB dalam wallet sbab every transaction akan perlu pakai BNB as gas. (gas= transaction fee)

then js tekan confirm swap

ok now kita dah ada 0.9 swingby and 1bnb now kita bole add liquidity

bila kita nak provide liquidity kita kene provide both coin pada ratio value USD yang sama. INGAT coin2 yg kita letak ni orang akan guna untuk trading so kene lah ltak ratio sama so that nanti kau bole tahu % yg kau represent dalam pool tu. X faham?xpe nti google

confirm add liquidity

ok now lpas deposit BNB and SWBY kita akan dapat LP token.

confirm untuk dapat kan LP token

OK now kita dah ada LP token. token ni function die untuk tentukan percentage hasil yang kita akan dpt drpd transaction fee yang akan berlaku dalam SWINGBY/BNB exchange market. contoh kalo dalam tu ada 100 lP token, and aku ada 11.6 jadi sume aku akan dapat 11.6% drpd hasil. ofc bila orang lain park coin die % kau akan menurun.

ok so now kita dah ada LP token, jom kita pergi farm

confirm aprove contract
tekan je stake
confirm staking
ingat every bende kau tekan akan ada cost ,so pk sbelum tekan
ok staking done untuk SWINGBY-BNB

ok kalo korang tgk kat sblah kanan tu ialah experiment staking lepas 5 hari untuk ALBT-BNB.. aku suke ALBT n BNB sbab aku rasa both ada good future, so drpd aku simpan, aku ingat baek aku park sini je. 5 days ago aku beli 2bnb beli dlm rm 600 x silap, lpas tu aku tuka 1bnb jadi 800 albt pastu dpat 8.7LP token and then park seminggu.. dah dpt lebih 3 cake dah(3x15usd=45usd,nak dekat rm150)

baru je ltak 5 min kau bole nampak cake kat SWINGBY-BNP pool kau btambah 0.002

OK dah settle FARMING now tuggu je la cake kau bertambah, sampai masa kau bole harvest and tukar ke USDT/BUSD. TAPI kalo korang tamak korang bole invest lagi cake yang kau harvest tu and letak dalam pool. so jom pegi SYRUP POOL

SYRUP POOL

ok yang ni function die sama je cam atas, tp die x payah pakai 2 coin-1sided liquidity mining. kau parking cake untuk dapat more cake! so lepas kau HARVEST cake in my case 3.241cake hasil daripada BALBT-BNB pool, now aku nak letak dkat CAKE POOL plak.. kat sini die cakap APR 138% so ok la if park 3cake lpas 1 tahun dapat lagi 3 cake lol.

so follow gamba kat bawah untuk stake your newly harvest cake.

tekan approve contract
tekan + untuk decide bape banyak kau nak stake
lepas dah decide tekan confirm
ingat every bnde kau tekan ada cost.so pk betul2 sblum tekan
ok now STAKING DONE..now tunggu je ..or if nak amek balik cake tu bole tekan unstake.
lpas 5 minit aku bole nampak cake aku btambah slow2. in this example aku ada 3 pool. SWINGBY-BNP pool,ALBT-BNP pool, and cake pool.

OK we are done.. lpas ni datang kutip cake je la kalo nk pakai duet haha. So bila nak pakai duet kau bole harvest cake and send cake gy exchange and tukar with USD. atau macam aku cakap tadi kau bole tambah lagi hasil by compounding dengan letak newly harvest cake into syrup pool.

So what do Ithink? bende ni mmg cool . the yield is fucking insane and im not sure how this thing can sustain haha. ini baru letak rm1000. i think kalo aku park 10 000 USD mmg happy la hidup harvest setiap minggu je xyah pk byk2..anyway aku x rasa this kind of yield akan stay tinggi macam ni(i might be wrong), sbab mcm example BALBT-BNB aku tu masa aku start staking die ckp 600% APR skang dah turun 300%.. so aku rasa lama2 nanti die akan reduce lg. OK thats it for today. U can try pancake if u want, my advice jgn la letak duet byk2.. benda2 camni can be rug pulled anytime. But hey scared money dont make MONEH!

ps: this is not financial advise. I dont encourage you to throw money for education, but thats what I do.dont be like me

--

--